همه چیز درباره رژیم گیاهخواری یا رژیم وگان

14 مرداد 1402
رژیم گیاهخواری

رژیم گیاهخواری یا رژیم وگان راه حلی موجه در زمینه تغذیه، سلامتی و لایف استایل است که تاکید بر حذف کردن غذاهای زنده و منابع حیوانی دارد و به دنبال اصلاح سبک زندگی می باشد. در ادامه این مقاله درباره رژیم وگان، ویژگی ‌ها و جزئیات این برنامه غذایی توضیحاتی داده ایم.

رژیم وگان یا گیاهخواری، چیزی فراتر از رژیم غذایی

گیاهخواری یا رژیم وگان فقط شامل تغذیه و خوراک نمی ‌باشد و در حقیقت چیزی بیشتر از یک رژیم غذایی است. رژیم گیاه خواری یا رژیم وگان تنها یک فود استایل (سبک تغذیه) نیست، بلکه یک لایف استایل (سبک زندگی) است. افراد پایبند به سبک گیاهخواری نه تنها از مصرف گوشت حیوانات در تغذیه خود پرهیز می‌ کنند، بلکه سایر فرآورده ‌های حیوانی مانند تخم مرغ، شیر و لبنیات، تخم ماکیان و همچنین عسل در رژیم این اشخاص ممنوع است.

بدیهی است که اجتناب از این گروه مواد غذایی، شامل همه‌ غذاهایی می شود که این مواد در مهیا کردن آن‌ ها به کار رفته است. به عنوان مثال انواع شیرینی جاتی که با کره، خامه، تخم ‌مرغ و شیر تهیه شده باشند جزو همین گروه مواد غذایی محسوب می ‌شوند.

افراد وگان لباس چرم بر تن نمی کنند، از محصولات آرایشی و بهداشتی که تست حیوانی دارد هرگز استفاده نمی ‌کنند و هر محصول که به هر شکلی با کشتن یا آزار حیوانات مرتبط باشد در زندگی آن ها جایی نخواهد داشت.

رژیم گیاه خواری یا رژیم وگان

یک فرد گیاهخوار از مصرف هر نوع گوشتی مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و غذاهای دریایی پرهیز می کند. ولی در رژیم وگان علاوه بر گوشت ها، هر نوع محصول حیوانی نیز ممنوع است در حالی که در رژیم گیاه‌ خواری، استفاده از محصولات حیوانی ممنوع نمی باشد. رژیم گیاهخواری برعکس رژیم وگان، سبک نوین و جدیدی نیست.

سالاد برگ سبز به همراه حبوبات

مزایا و محاسن رژیم وگان

در مقابله با رژیم ‌های عادی که شامل انواع غذاها می‌ شوند، رژیم وگان تاثیر بسیاری بر کاهش کلسترول خون می‌ گذارد. اشخاصی که پایبند رژیم وگان می شوند به نسبت دیگران از شاخص توده‌ بدنی سالم ‌تر، کاهش تری‌ گلیسیرید، کاهش کلسترول، فشار خون مناسب و قند خون نرمال برخوردار هستند.

رژیم وگان در بهبود لاغری و تناسب اندام، سلامت قلب، کنترل قند خون و بهبود دیابت و حتی کاهش خطر ابتلا به آلزایمر موثر است.

تاثیرات رژیم وگان بر دیابت نوع دوم

بررسی ها نشان می دهد که افراد وگانیسم 78%  کمتر از دیگران دستخوش ابتلا به دیابت می شوند. یکی از دلایل کنترل قند خون، مصرف بالای فیبر در رژیم وگان است.

عوارض رژیم گیاهخواری

یکی از بارزترین ویژگی‌ های رژیم وگان، حذف چشمگیر چربی‌ های حیوانی و پروتئین است. میوه‌ ها و سبزیجات از کربوهیدرات‌ هایی هستند که در رژیم وگان مصرف بالایی دارند، گرچه غیر حیوانی‌ و سالم هستند اما همچنان می‌ توانند شامل قند، چربی و نشاسته باشند. به عنوان مثال سیب ‌زمینی سرخ شده با روغن گیاهی از دید وگانیسم به طور کامل گیاهی و سبز به نظر می‌ آید ولی آیا برای بدن نیز همین طور مفید و سبز واقع می شود یا باز هم می ‌تواند سبب چاقی و اضافه وزن شود؟

پس همان گونه که گفتیم رژیم وگان هم می ‌تواند عوارض و مشکلاتی را بوجود بیاورد که در ادامه مطلب به چند مورد از این عوارض می ‌پردازیم.

  • ایجاد کمبود ویتامین در این نوع رژیم
  • کمبود جدی روی، ید، ویتامین B12 و ویتامین D
  • مشکلات گوارشی (اسهال، افزایش تولید گاز در معده و روده‌ ها، نفخ و سندروم روده‌ تحریک‌ پذیر)
  • کمبود کلسیم به دلیل منع مصرف لبنیات
  • کمبود انرژی به دلیل کالری کمتر گیاهان
  • کم خونی به دلیل منع مصرف گوشت
سالاد به همراه تخم مرغ

چرا مردم به رژیم وگان گرایش پیدا می کنند؟

 به چند علل مختلف امکان دارد مردم به رژیم لاغری وگان گرایش پیدا کنند، از جمله: اخلاق، محیط زیست، سلامتی.

چه میزان فعالیت ورزشی در رژیم گیاهخواری نیاز است؟

 در رژیم وگان بحثی درباره ورزش به میان نیامده است اما شما می ‌توانید بخشی از روزتان را به انجام فعالیت های ورزشی بپردازید تا علاوه بر حفظ بافت عضلات بتوانید کاهش وزن را تجربه کنید. یکی از مشکلات بسیاری از ورزشکاران وگانیسم عدم تعادل در دریافت پروتئین بدن است ولی این کار نشدنی نیست. همین طور اگر روی انتخاب  مواد غذایی دقت نکنید امکان دارد انرژی مناسب برای انجام روتین های ورزشی را نداشته باشید. پس اگر می ‌خواهید یک فرد وگان باشید باید با غذاهای مغذی اینگونه رژیم آشنایی کامل داشته باشید.

انواع رژیم گیاهخواری

 رژیم گیاهخواری انواع گوناگونی دارد که از جمله آن می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

رژیم گیاهخواری، رژیم وگان غذایی، وگان خام‌ خواری، وگان ناسالم و وگان خام‌خواریِ کم چربی

مواد غذایی مجاز در رژیم وگان

فرآورده های سویا، مغزها، لوبیا و نخود و عدس، دانه های مغذی، سبزیجات نشاسته ای، میوه ها و سایر مواد غذایی گیاهی

میوه و سبزیجات

مواد غذایی ممنوعه در رژیم وگان

هر مواد غذایی که پایه حیوانی داشته باشد در این رژیم مصرف نمی شود.

انواع گوشت قرمز و سفید: گوشت گوسفند و گاو، بز، ماهی و انواع غذاهای دریایی، مرغ، ماکیان

تخم‌ ماکیان: انواع تخم مرغ، تخم شترمرغ و بلدرچین و …

لبنیات: شیر، ماست، پنیر، کره‌ی حیوانی، دوغ، خامه وکشک.

سایر منابع حیوانی: ژلاتین گاوی، عسل، کازئین، روغن حیوانی و دنبه

مکمل‌ های مورد نیاز برای این رژیم

اشخاصی که رژیم وگان می‌ گیرند مبتلا به کمبود هایی در بدن خود می ‌شوند و نیاز است با خوردن مکمل ‌های ضروری زیر نظر پزشک، این کمبودها را جبران کنند. مکمل‌ های مورد نیاز افراد گیاه خوار از این قرار است:

کلسیم، ویتامین B12 ، ویتامین D، سلنیوم، زینک، آهن و امگا 3

کلام آخر

در این مقاله آموختیم که این رژیم در حقیقت یک رژیم غذایی منظم و یک لایف استایل منحصر به فرد می باشد و اشخاص با انگیزه ‌های متفاوتی مانند اخلاقیات، سلامتی و محیط زیست پیرو این رژیم می شوند. رژیم وگان گرچه یکی از زیرشاخه‌ های گیاهخواری محسوب می گردد، اما تفاوت‌ های بسیاری با رژیم گیاهخواری دارد و بارز‌ترین آن، منع مصرف هرگونه کالای حیوانی چه خوراکی و چه غیرخوراکی است.

نظر بدهید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.